Фестивал

Међународни фестивал етнолошког филма у Београду је догађај који представља широк спектар етнографских филмских тема и ауторских приступа у истраживању традицијског, као и модерног начина живота људских заједница, нудећи разноврсне увиде, филмске форме и методологије рада.

Фестивал је започео свој живот 1992.године и то углавном с остварењима из националне ТВ продукције где су приказивани фолклор и обичаји Балканских и Словенских народа. У наредном периоду Фестивал већ обухвата завидан обим тема из културне и социјалне антропологије са свих континената.

Мисија Фестивала је да охрабрује истраживачке и стваралачке приступе у етнографским документарним филмовима, да едукује публику о богатству и разноврсности локалних културних традиција, као и да буде глас савести код проблема савремених друштава узрокованих ниподаштавањем вредности културног наслеђа.

Етнографски музеј у Београду организује овај Фестивал сваке године. Од 2012. године при Музеју делује и Центар за нематеријално културно наслеђе Србије који ће надаље развијати програме ове манифестације. Резултат претходних фестивалских издања је богата видео- архива која броји 1250 етнографских филмова из 80 земаља.

Фестивал је намењен младим људима и академској популацији из области друштвених и хуманистичких наука, студентима, стручњацима и уметницима различитих профила. Такође, Фестивал настоји да привуче припаднике локалних заједница укључених у очување културног наслеђа које сами баштине.

У видео-архиви Етнографског музеја у Београду, међу осталим насловима, налазе се и следећа остварења етнографског филма : Ђурђул, Вампир у Штубику, Човек Визије, Живот и смрт на реци Ганг, Магијски круг цвећа, Љубав завет, Књига рекорда Шутке, Снимање и пуцање с Мурсима и др. Филмска збирка такође поседује старе етнографске снимке из периода пре и после II светског рата, као што су: Свадба у Сланцима и Свадба у Тополи (аутора Петра Ж.Петровића, кустоса Етнографског музеја).

Видео-архива је делимично похрањена на VHS тракама, а у новије време је комплетан материјал у процесу дигитализације.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гости фестивала - Главни такмичарски програм

Најава специјалног програма посвећеног Сандрин Лонк 

Најава специјалног програма посвећеног Питеру Јану Крофорду

Најава специјалног програма in memoriam Колин Јанг 

Свечано отварање 31. МФЕФ-а 

Вести

Први дан фестивала

31. МФЕФ - Први дан и свечано отварање

Затварање 31. међународног фестивала етнолошког филма

Живот као на филму - Најављен 32. интернационални фестивал етнолошког филма

Питања и одговори Едуардо Лирон

ОТВАРАЊЕ 32. ИНТЕРНАЦИОНАЛНОГ ФЕСТИВАЛА ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА

Питања и одговори: Лоренцо Мускозо

У ЕТНОГРАФСКОМ МУЗЕЈУ ДОДЕЉЕНА ПРЕСТИЖНА ФИЛМСКА НАГРАДА

ИТАЛИЈАНKА РОМИНА ЗАНОН, ЧЛАНИЦА ЖИРИЈА О ФЕСТИВАЛУ ЕТНОЛОШKОГ ФИЛМА И БЕОГРАДУ

ПРИKАЗИВАЊЕМ СЕРИЈЕ “KОСМОС РОМА” ЗАВРШЕН 32. ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ ФЕСТИВАЛ ЕТНОЛОШKОГ ФИЛМА

Интернационални фестивал етнолошког филма – традиција од преко тридесет година