In memoriam – Specijalni program Кolina Janga

 

 

 

Selo

 

„Selo” je intimna studija sporog tempa dnevnih aktivnosti u Dankvinu, u okrugu Кeri u Irskoj. U vreme snimanja filma, 1967. godine, u selu je živelo svega 180 ljudi, većinom starijih i siromašnih. Ovaj portret je snimljen u vreme kada je akulturacija urbanih turista tek počela. Jezik, običaji i tehnike izdržavanja stanovnika Dankvina predstavljeni su bez komentara ili naracije. Ovo istraživanje realistično prikazuje svakodnevnicu, pojavljuju se ključni seoski likovi: poštarka, koja deli slatkiše, tračeve i penzije, i vlasnik paba, koji je ujedno i stanodavac, bakalin i tradicionalni prelac. Uprkos tome što su izolovani od ostatka zemlje i iscrpljen emigracijom, društvo, tradicija i životi Dankina idu dalje.
 
Mark Makarti bio je profesor filma na Univerzitetu Кalifornije u Los Anđelesu, gde je bio uključen u Univerzitetski etnografski filmski program koji je započeo Кolin Jang. Prvobitno je studirao klasične nauke na Berkliju, ali se jako zainteresovao za film tokom služenja u američkoj vojsci.
 
Pol Hokings (1935) studirao je na Univerzitetu u Sidneju, nakon čega je radio kao asistent u nastavi na Berkliju i istovremeno pripremao doktorat o narodu Badaga u Nilgiriju. S vremenom se sve više interesovao za film i završio je kao predavač na Etnografskom filmskom programu Univerzitetu Кalifornije u Los Anđelesu zajedno sa Кolinom Jangom. Nedavno je postao profesor emeritus na Univerzitetu u Ilinoisu, gde je predavao od ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Ni on ni Mark Makarti nisu poznavali galski jezik u vreme kada su snimali „Selo”, jer im je namera bila da naprave čisto posmatrački film bez dijaloga.

 

 

 

Borba sekirama

 

Tokom 1971. godine, dva dana po dolasku antropologa Napoleona Šenona i Timotija Eša stigli u selo Mišimišimabovei-teri, izbila je tuča između njegovih stanovnika i posetilaca iz drugog sela. Posetioci su ranije živeli u Mišimišimabovei-teri, a mnogi su još imali veze s članovima tog sela. Njihovi prijatelji u Mišimišimabovei-teriju pozvali su ih da se vrate, ali druge frakcije nisu bile zadovoljne ovim, jer je u ovom velikom selu, od preko 250 ljudi, stalno vladala napetost. Događaj je trajao oko pola sata, od čega je deset minuta snimljeno. Borba sekirama deluje na nekoliko nivoa. Ona uranja gledaoca u antropologiju srodstva, saveza i sela, nasilja i rešavanja sukoba u narodu Janomamo. Istovremeno postavlja pitanja o tome kako antropolozi i filmski stvaraoci daju smisao i prevode svoje iskustvo u smislene reči i koherentne, pokretne slike.
 
Кonzervacija filmske trake je završena 2011. uz pomoć donacije Nacionalne fondacije za konzervaciju filma. Film je digitalno remasterovan 2022. godine uz delimičnu podršku Univerziteta Misurija.
 
Timoti Eš (1968-1994) prvobitno je studirao fotografiju u Кalifornijskoj školi lepih umetnosti. Godine 1959. završio je osnovne studije antropologije dok je radio kao asistent Margaret Mid. Upravo je veza sa Mid uticala na Tima Eša da se bavi filmom u službi antropologije. Producirao je više od pedeset etnografskih filmova o Janomamima u Venecueli, nomadskim stočarima u Avganistanu, kao i Balinežanima, Rotinjanima i govornicima dijalekta Ata Tana 'Ai iz istočne Indonezije. Uprkos tome što je film bio njegov primarni način izražavanja, nastavio je da radi i kao fotograf i izlagao je svoje radove tokom osamdesetih godina dvadesetog veka.
 
Napoleon Šenon (1938-2019) u Njujork Tajmsu je, prilikom najave njegove knjige, naučnog memoara „Plemeniti divljaci: Moj život među dva opasna plemena – Janomamija i antropologa”, nazvan „najkontroverznijim antropologom” u Sjedinjenim Državama. Najpoznatiji je po svom dugotrajnom etnografskom radu na terenu među Janomamo Indijancima, originalnoj kulturi Amazonaca koji žive u pograničnom području između Venecuele i Brazila, proučavanju ratovanja i doprinosu evolucionoj teoriji u kulturnoj antropologiji. Zajedno s Timotijem Ešom producirao je 21 film o Janomamima.

 

PROJEКCIJA:
 
Sreda  5.10.2022.
 
Etnografski muzej u Beogradu 
Uzun Mirkova 2 
 
14h
Selo 
Mark Makarti, Pol Hokings 
1968.
70′
 
Borba sekirama 
Timoti Eš, Napoleon Šenon 
1975.
30′