Почетна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30. Међународни фестивал етнолошког филма, Етнографски музеј у Београду, 2021.

Одлуке жирија (Питер И Крофорд, Владо Зрнић, Маја Новаковић)


 

 

 
Гран При Драгослав Антонијевић

 

Кит из Лорина, Маћеј Суске

Поштујући етнографски и филмски приступ одабранојтеми овајфилм представља снажни искуствени осјећај "руба живота" у смислу егзистенције и духа једног народа. Приказана слојевитост преживљавања на рубу егзистенције необично подсјећа на сву ону проблематику неизвјесности данашње глобалне мисије човјечанства. Хладноћа, упорност, устрајност и коначни опстанак резултирала је истинским односом с феноменом благодати природног реда ствари.


 
Награда за најбољи домаћи филм

 

Плава граница, Иван Милосављевић

У питању је фасцинантан приказ рибара, који демонстрира како је филмски језик нешто сасвим другачије од, рецимо, писаног текста, када има за циљ да пренесе чулни доживљај. Свако ко буде погледао овај филм ће знати шта је жири мислио под овиме.


 
Награда за најбољи инострани филм

 

Тамноцрвена Шума, Хуакинг Јин

Иако гледаоце можда привуче нешто што би се могло назвати егзотичним сликама монахиња суочених са суровим окружењем високих тибетанских планина, овај филм и његова дивна фотографија ће их сигурно увести у интригантан свет и феномен који их неће оставити равнодушнима.

 

Јануар, Андреа Грасели

У свету препуном слика које се великом брзином смењују око нас, као и филмова у којима се смена кадрова обавља брзином трептаја људског ока, неописиво је олакшање понекад погледати споре филмове који нежно, али на мистериозан начин допуштају да се упустите у потпуно другачију стварност, успут спајајући основне циљеве како антропологије, тако и филма.


 
Награда за најбољи студентски филм

 

Канарта: живи док сневајуАкими Ота

Желели бисмо да почнемо ово саопштење напоменом да је пред нама био изузетно тежак задатак када је у питању категорија студентског такмичарског програма. Општи квалитет и кинематографски стандарди које су поставили студентски филмови су запањујући. На крају је награда додељена филму који спаја филмске квалитете и чулно упознавање са детаљним и пажљивим антрополошким истраживањем, уводећи гледаоца у један засебан свет.


 
Специјално признање

 

Снег дозива, Марђан Хосрави

Специјално признање за студентски филм додељује се овом интимном породичном портрету са нагласком на положај храбре жене у патријархалном окружењу, који нас држи у нади и напетости поводом промена које могу да уследе у породици новим рођењем детета.

 

 

 

 

                                                                                               

 
 
 
 
 

                                                

 

                                   

 
 
 
 

 

                  29.09. - 03.10.

Друштвене мреже

          Facebook

          Instagram

          YouTube