Жири

Столе Попов дипломирао је филмску режију на Академији за позориште, филм и телевизију у Београду. Од 1978. до 1988. године радио је као директор у „Вардар филмa“, а од 1989. године је професор филмске режије на Факултету драмских уметности у Скопљу и шеф Одељења филмске режије. Од 1997. године је члан Европске филмске академије. Освојио више од 50 врхунских европских и светских филмских награда, а међу њима и осам главних награда (Grand Prix) разних међународних фестивала и две номинације за Оскара у САД и награду Европске филмске академије – Феликс. Учествовао је на међународним фестивалима у Сан Себастијану, Монтреалу, Монпељеу (Montpellier), Пули, Сан Франциску, Лос Анђелесу, Мадриду, Минхену, Каиру, Рио де Жанеиру, Стокхолму, Оберхаузен (Oberhausen), Београду, Мелбурну, Порто Алегреу, Измиру (İzmir), Порторику (Puerto Rico), Москва, Валенсији (València), Бриселу, Малмеу (Malmö), Хонг Конгу, Будимпешти, Лондону, Берлину, Херцег Новом, Бечу, Лилу (Lille), Штутгарту (Stuttgart), Ванкуверу (Vancouver), Упсали (Uppsala)...

 

Проф. др Нашко Крижнар је етнолог и археолог. Oд 1983. године ради у Центру за научна истраживања Словеначке академије наука и уметности, прво као шеф Аудиовизуелне лабораторије, а од 1999. као научни сарадник у програму етнолошких истраживања културе у Словенији и суседним земљама, те шеф Секције аудио-визуелних лабораторија Института за словеначку етнологију. Као гостујући професор предавао је Визуелну антропологију на Одељењу за етнологију и културну антропологију Филозофског факултета у Љубљани, а сада предаје у области визуелних студија на Факултету хуманистичких наука у Копру и силабус визуелне антропологије у оквиру интердисциплинарних магистарских студија на Факултету друштвених наука. Члан је Међународне комисије за визуелну антропологију Међународне уније антрополошких и етнолошких наука (IUAES – International Union of Anthropological and Ethnological Sciences).

 

Владимир Анђелковић, рођен у Београду, дипломирао је продукцију на Факултету драмских уметности. Од 1972. године бави се аматерским (непрофесионалним) филмом. Ораганизовао је око педесет фестивала аматерског филма (тридесет као део тима, а двадесет као директор или главни организатор) у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији, Савезној Републици Југославији, Србији и Црној Гори и, сада, у Србији. Био је члан жирија на фестивалима у Пули, Осијеку, Сомбору, Бачкој Тополи, Вршцу, Омољици, Београду, Зајечару, Нишу, Врању, Косовској Митровици, Скопљу, Битољу. Дугогодишњи је селектор филмског програма Фестивала културе младих Србије у Књажевцу. Од 1979. до 1987. године, радио је као део тима на организацији ФЕСТ-а и Југословенског фестивала документарног и краткометражног филма у Београду, а 2003. године био је организатор јубиларног 50. фестивала документарног и краткометражног филма. На истом фестивалу био је члан жирија ФИПРЕСЦИ 2007. и 2009. године. Године 1998. обновио је Ревију филмског стваралаштва деце и омладине Југославије (односно Србије) и од тада је био главни организатор петнаест ревија одржаних у Београду. Председник је Управног одбора и председник Центра аматерског филма Србије (претходно Центра организација аматерског филма Југославије) од 2002. године.