Индиографија

Индија! За многе задивљујућа. Неколицини непојмљива. Индија је и даље етнолошка енигма за филмске ствараоце, и то не само у смислу пространства, него и у смислу разноликости више од милијарду становника. 

Етнолошка разноликост земље која се простире од живописних планина на северу до блиставо плавог мора на југу, до пустиња на западу и највлажнијих предела на Земљи на североистоку, представља пејзаж ком љубитељи филма широм света тешко могу да одоле. Ако се овоме придода и чињеница да се у Индији налази највећи резервоар људског потенцијала на свету, јасно је зашто ни највећи циник не би пропустио овај специјални програм, који приказује одабране филмове о етнографији индијске дијаспоре.

Казаћемо понешто о томе како је настао овај програм. Биле су потребне године дописивања и много размењених порука (уз административне процедуре, али то је већ друга прича) да би се саставио овај програм који нуди неколико сати чистог уживања у гледању и слушању, и учења. Био је потребан и заједнички напор неколицине филмских стваралаца који су уложили своја лична средства како би њихови филмови дошли до стране публике.

Овај програм би требало да распали апетите за етнолошким филмовима са Индијског потконтинента. Пријатно! 

Уредник програма: Суџој Босу

e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

 

Обућа 

2006, 73’

РЕДИТЕЉ  

Амудан Р. П. 

КАМЕРА

Амудан Р. П. 

МОНТАЖА 

Амудан Р. П.

ТОН 

Амудан Р. П. 

ПРОДУЦЕНТ 

Марупакам

 

Припаднике хришћанске, католичке заједнице Арунтатијара из Дарманатапурама, који се баве занатском израдом обуће, све више угрожавају дискриминација у кастинском систему и конкуренција коју представља индустрија обуће.

 

 

Да ли сте видели Арану? 

2012, 73’

РЕДИТЕЉ 

Сунанда Бат 

 

У филму се преплићу савремени наративи са древним племенским митом о постању и истражује се утицај брзих промена локалног пејзажа на живот и егзистенцију. 

 

Како ухватити мужа

2007, 43’

РЕДИТЕЉ 

Нандини Беди

КАМЕРА

Нандини Беди 

МОНТАЖА

Нандини Беди, Фаршад Арија 

ТОН 

Нандини Беди, Мохандас 

ПРОДУЦЕНТ 

Chitra Katha Productions

 

У Јужној Азији, важне одлуке, па чак и оне које се тичу живота жене, углавном доносе мушкарци. Ратми, млада самохрана мајка са села на планини Гаро жели да се уда. У њеном народу, да би се удала, жена мора да „ухвати мужа“. Иако је већ имала неке љубавнике, рођаци покушавају да ухвате човека који би се њоме оженио. Прича прати актере њене удаје 2000/2001, а потом и 2006, и бележи како се у улози оних који доносе одлуке смењују жена и мушкарац, појединац и група, припадник групе и странац. Хумор и лакоћа са којом се прича о сексу и коренима у матрилинеарном друштву откривају један необичан индијски народ.

 

 

Изнебуха 

2009, 49’

РЕДИТЕЉ 

Самрин Фаруки

КАМЕРА 

Самрин Фаруки, Шабани Хасанвалија 

ОРИГИНАЛНА МУЗИКА

Ашар Фаруки 

МОНТАЖА

Самрин Фаруки, Шабани Хасанвалија

СПОНЗОР

Индијска фондација за уметност и Фонд Ратана Тате 

 

Повест о Ладаху, али не она са разгледница које туристи виде, него прича испричана кроз визуру локалног ундерграунд филмског покрета, који је постао глас народа.

 

 

Поход кроз планине 

2002, 34’

РЕДИТЕЉ 

Манџу Как 

КАМЕРА 

Чокалингам 

МОНТАЖА 

Анкуш Гупта, ракеш Анданија 

ТОН 

Субхаш 

ПРОДУЦЕНТ 

Манџу Как 

 

Бхоти, древна заједница путујућих трговаца са Хималаја.

 

Рођени код куће 
62’ 2000

ПРОДУКЦИЈА

Џанет Чавла, Матрика и Sublunar Films 

КАМЕРА 

Рита Банерџи 

Помоћни камерман

Самира Џаин

МОНТАЖА 

Моника Басин

ТОН 

Ашиш Пандја 

Асистент тонског сниматеља

Рита Банерџи, Самира Џаин 

Музика

Сусмит Сен 

 

Рођени код кућеговори о домородачким порођајним праксама и њиховим носиоцима у појединим деловима Индије – руралним пределима Раџастана, Бихару и урбаним радничким квартовима Делхија. Балансирајући између друштвене стварности и вечите мистерије рађања, филм даје сложену слику традиционалне бабице (dai), која готово увек припада нижој касти, сиромашна је. Методи традиционалних бабица су холистички, па се порођај не схвата као патологија, већ као наставак органског живота. Традиционале бабице обављају око 50% свих порођаја у Индији. Конвенционална пракса стално омаловажава њихове наслеђене вештине, иако су оне доступне и цена им је приступачна. Филм поставља критично питање: зашто држава не признаје готово милион традиционалних бабица у Индији?