Нематеријално културно наслеђе на филму

Пичингфорум о документарним филмовима који се баве нематеријалним културним наслеђем (НКН)

 

Регионални центар за заштиту нематеријалног културног наслеђа у Југоисточној Европи подп окровитељством УНЕСКО-а, Међународни фестивал етнолошког филма у Београду и Балкански документарни центар објављују први стручни пичингфорум – Нематеријалнокултурнонаслеђенафилму.

 

Форум Нематеријално културно наслеђе на филму представља и подржава документарне филмовекоји се баве темама везаним за нематеријално културно наслеђе у свим фазама продукције. Учесници су филмски ствараоци, етнолози или антрополози, који се баве снимањем документарних филмова о нематеријалном културном наслеђу.

 

Током два дана, изабрани учесници ће имати прилику да у обликовању својих пројеката сарађују са стручњацима из филмске индустрије. Резултате ће представити међународном жирију. Регионални центар ће наградити најбоље, који ће се аутоматски квалификовати за  учешће у програму обуке Балканског документарног центра.

 

Нематеријално културно наслеђе на филму је иницијатива која ће подржати филмске ствараоце који се баве темама у вези с нематеријалним културним наслеђем. Тиме ће се дати на значају документарном филму као савременом средству у служби заштите нематеријалног културног наслеђа, промовисања његове функције и његовог преношења у оквиру друштвене заједнице, оживљавања традиције, обичаја и ритуала.

 

Наш циљ је да изградимо форум у оквиру ког ће филмски ствараоци и стручњаци који се баве наметеријалним културним наслеђем моћи заједно да стварају и промовишу филмске пројекте, истражујући свет нематеријалне културне баштине.

 

Пројекти се баве регионом Југоисточне Европе. Конкурс је намењен учесницима из следећих земаља: Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Грузије, Грчке, Јерменије, Кипра, Македоније, Молдавије, Румуније, Словеније, Србије, Турске, Украјине, Хрватске и Црне Горе.

Биће изабрано до пет пројеката.

 

Рок за конкурисање:15. септембар 2018.

Датум одржавања форума: 09–11. октобар 2018.

 

 

Место: Београд, Србија, уоквиру XXVII Међународногфестивалаетнолошкогфилма

 

 

Радионица се одржава искључиво на енглеском језику, па је добро познавање писаног и говорног енглеског језика обавезно.

 

Детаљније информације:http://www.unesco-centerbg.org/en/www.bdcwebsite.comhttp://www.etnofilm.org