Драгомир Зупанц

Рођен 1946. Године у Љубљани, Словенија. Уписао филмску режију и дипломирао на Факултету драмских уметности у класи професора Александра Петровића 1971.

 

Члан Удружења филмских уметника Србије (УФУС) од 1972 године. Био председник Секције за документарни, кратки играни и анимирани филм. Водио Стручну трибину УФУС. Један од оснивача часописа ФИЛМОГРАФ.

Уредник Филмског програма СКЦ у периоду од 1974 до 1977.

Одговорни уредник Забавно- рекреативног програма РТВ Црне Горе (1985 – 1990).

Од 1996 године Главни редитељ РТС-а.

 

Остварио више тв филмова из области етнологије и екологије. Сарађивао са

др Нашком Крижнаром и снимао етнолошке записе на подручју Краса и Нове Горице (Та грди, Идријске чипке, Бичари на Красу И др). Са Милутином Дедићем снимио серију о воденицама у Поморављу и природне феномене на обронцима Камене горе (Светибор, Златна маслина, Бар 2005).   

 

Редитељ и коосценариста серије Прилози за историју YУ филма И политпорнографију. Остварио тв филмове о писцима Данилу Кишу, Бориславу Пекићу и Милошу Црњанском. Редитељ серије Сликарски правци XX века (уредник И.Хаџић, водитељ проф Лазар Трифуновић). Режирао тв филмове Чембало у 4 слике, Бела Барток асоцијације И Ј.С.Бах у тв катедрали.

Награђиван на фестивалима у Београду (Мартовски фестивал док.филма), Бару (Међународни тв фестивал), Ср. Карловцима (Бдење душе) и Порторожу (ТВ фестивал).

Уметнички директор ревије ДСФ. Члан Академије филмске уметности и науке.

Живи и ради у Београду.