Жири

Жири  XXVI међународног фестивала етнолошког филма, у саставу:

Др Етами Борјан, Милутин Дедић и др Александра Павићевић, узевши у обзир специфичности етнографског и филмског записа једногласно је донео следећу

 

ОДЛУКУ

 

Гран При Драгослав Антонијевић, додељује се филму:

У потрази за шаманом, редитеља, Пјера Боканфуса. Француска.

Редитељ је од 1994.г пратио живот  заједнице Палавани на Филипинима, бележећи  свакодневицу и сусретање са тековинама модерне цивилизације. Живот заједнице био је обликован праксом локалног шамана. После његове смрти заједница доживљава кризу постојања, те у безуспешној потрази за новим шаманом, отвара врата спољним утицајима. Слојевита и снажна прича о  животу ове заједнице у спрези са вишеслојним визуелним приказом, одличном фотографијом и разрађеном методологијом етнографског истраживања издваја овај филм као пример савременог истраживачког и активистичког етнографског филма.

 

Награда за најбољи домаћи филм додељује се филму:

Обећање, редитеља, Жељка Мирковића и Душана Гајића. Србија, Белгија.

Прича из села Рогљево (Неготинска Крајина) коју износе аутори одсликава сложеност културне, историјске и друштвене ситуације, коју сан о изради врхунског вина покушава да надвиси. То је могуће уколико се успостави склад између камена, климе и наслеђа. Филм указује на комуниколошке изазове при сусрету различитих култура и поставља питање о могућности усвајања нових идеја и знања. Тиме се уједно ставља акценат на изазове етнографског истраживања и њихово аудио-визуелно уобличавање и наглашава неопходност очувања нематеријалне баштине

 

Награда за најбољи инострани филм додељује се филму Зграби и бежи, редитељке Розер Кореле. Шпанија, Немачка.

Филм пропитује устаљене и општеприхваћене традиционалне обичаје у Киргистану који  опстају на уштрб женских права и слобода. Методологија рада је подразумевала интимистички приступ, који омогућава гледаоцу да сагледа проблем отмице из женског угла. Филм карарактерише и вешта употреба камере која се појављује као врста готово неприметног медијатора у комуникацији између редитељке и снимљених саговорника и саговорница.

 

Награда за допринос нематеријалном културном наслеђу додељује се филму:

Шанко си Бонка залиби (Шанко се у Бонку заљуби), редитељке Вање Чолић. Србија.

Филм представља доприносочувању српског нематеријалног културног наслеђа, кроз бригу о специфичној језичкој, музичкој, социјалној и књижевно-историјској вредности поеме о Шанку и Бонки, из Зајечара.

 

Награда за етнографски запис додељује се филму: 

Ткање прича,  редитељке Кјаре Калвет. Шпанија.

Филм је вишеслојан приказ боливијске културе у којој ткање представља „тоталну друштвену чињеницу“ која обележава и свакодневни и ритуални живот заједнице. Такође, филм представља пример класичног етнографског филма који комбинује истраживање на терену са научним антрополошким тумачењима.

 

Награда за камеру додељује се филму:

Последњи плес, редитеља  Диега Диноћенца. Италија.

Разрађени филмски језик и вешти покрети камере у захтевним сценама масовних верских ритуала у Индији, као и минуциозни прикази традиционалног плеса издвајају овај филм изразите ликовности.

Награда за монтажу додељује се филму:

 

В тени больших деревьев (Мали људи, велико дрвеће), редитеља Вадима Витовшева. Русија

Добро измонтирани кадрови доприносе чврстој наративној структури и динамичном ритму, те наглашавају симболичност филмске приче о племену Бака, у централноанфричкој Републици..

 

Посебно признање за креативну радозналост додељује се филму:

Маркиз де Ваврен, Од племићког имања до џунгле, редитеља  Гјес Винтер и Лик Плантие. Белгија

Филм је ода једном од пионира етнографског филма Маркизу де Ваврину, који је снагом своје радозналости отворио свету  непознате просторе јужне Америке. При томе, он није упао у тадашње колонизаторске истраживачке праксе, већ је величао посебност другачијих, незападних култура.

У Београду

12. октобар 2017.

 

 

XXVI МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ЕТНОЛОШКОГ ФИЛМА

 

Велико нам је задовољство да вас обавестимо да је и овај пут Етнографски музеј у Београду домаћин међународног фестивала етнолошког филма. Фестивал ће се одржати од 10. до 14. октобра и овом приликом биће приказана најновија светска и домаћа продукција етнолошког и антропололошког филма.

Филмови ће се, према пропозицијама Фестивала, такмичити за следеће награде: Главна награда GRAND PRIX, Награда за најбољи домаћи филм, Награда за најбољи инострани филм, Награда за најбољи студентски филм, Награда за најбољи филм на конкурсу ИД3мин. Овогодишњи Жири фестивала чиниће Етами Борјан (Хрватска), Милутин Дедић (Србија) и Александра Павићевић (Србија).

Селекциона комисија XXVI међународног фестивала етнолошког филма (Љиљана Гавриловић, доктор етнологије-антропологије, ванредни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду и научни сарадник у Етнографском институту САНУ и Весна Душковић, музејски саветник) погледала је укупно 160 пристиглих филмова из преко 30 земаља. Након обављених консултација  одлучили су се да за приказивање на фестивалу предложе 58 филмова, и то 22 у конкурентском програму (17 сати филма), 27 у информативном програму (20 сати филма) и 9 у студентској категорији (5 сати филма).

 

Неки од критеријума којима се Селекциона комисија водила су:

 

  1. Враћање Фестивала изворним идејама и принципима, тј. доследнијем спровођењу жанровског опредељења ка што чистијем етнолошком и антрополошком филму.
  2. Филмска естетика – колико је нека тема добро уобличена филмским језиком, колико је филмски писмена, јасна, сниматељски добро урађена, допадљива на плану монтажног ритма...

 

Према речима комисије „Велики број филмова који се могу сврстати у антрополошки филм описује политички контекст времена у коме живимо и  имају ангажовани карактер у смислу борбе за људска права, са посебним акцентом на проблеме идентитета. Примећено је да је на фестивал пристигло много филмова који се баве преиспитивањем родних улога и сексуалности у различитим етничким и религијским заједницама, са аналитичким приступом према односу друштва, религије и породице према појединцу другачијег сексуалног опредељења.“

 

 

Маша Перуничић

ПР Фестивала

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

062/604-838