Жири

Жири XXIV међународног фестивала етнолошког филма у саставу:

Председник, проф.  Андреј Симић

И чланови, др Инес Прица и УНЕСКО експерт Душица Живковић ,

одлучили су да награде Фестивалa доделе следећим остварењима:

 

GRAND PRIX

Шуну ће доћи – Shunu Will Come, руски филм, редитеља: Салвата Јузејева

Филм је складан мозаик етнографских, хисторијских, фолклористичких и уметничких увида у културу турске мањине у алтајској регији Русије. Радњу дискретно и вешто носи фигура фолклорног уметника чији рад дотиче саму бит локалних усмених предања, митских представа и друштвених околности.  Посебно је упечатљиво како филм избегава уобичајени дидактички приступ у документаризму и уместо тога нуди нешто попут "интуитивне монтаже", омогућавајући гледатељу непосредно, готово телесно искуство културног окружења. У продукцијском смислу Шуну ће доћи дотиче врхунце кинематографског професионализма, посебно у величанственим приказима природе и традиционалног музичког наслеђа, док у строже жанровском смислу указује на распон емпиријских и интерпретативних потенцијала етнографског приступа.

 

Награда за домаћи филм

Корени зла, редитеља: Желимира Гвардиола

Између два филма у овој конкуренцији, оба са великим садржајним потенцијалима, награда је припала филму Корени зла који испитује границе конвенционалног схватања етнографије и етнографског филма. У низу упечатљивих и узнемирујућих интервјуа с криминалцима, аутор драматуршки вешто показује корене њихове девијације од друштвених и традиционалних норми, наглашавајући је црно-белом филмском естетиком. Рад указује на изразиту потребу за новим приступима и  перспективама бољег разумевања и документовања слојевитости и контрадикција савременог друштва, уз очување интимности и целовитости етнографског схватања културе.

 

Награда за страни филм

Фатума и Асја, две афарске девојчице у Етиопији  – Fatuma and Asya, Two Afar Girls in Ethiopiaиталијански филм, редитеља Франческа Синчика (Francesco Sincich)

Приказом свакодневице двеју девојчица, њихових разговора и коментара, филм с великим сензибилитетом приказује обичајну и материјалну културу те друштвену структуру афарског народа у Етиопији, обележену борбом за преживљавање у пустињском и социјално девастираном окружењу.  Сјајна камера омогућује изразиту презентност главних ликова чија лакоћа комуницирања и шарм спонтано увлаче гледаоца у радњу. Додатно, филм доприноси сазнању о одрживој снази традиције чак и у најтежим околностима.

 

Признање жирија за промоцију нематеријалне баштине

Од поља до стола (From the Farm to the Table), португалски филм, редитеља Фернанда Паулина

Причом која детаљно прати поступке печења хлеба у заједничким пећима и производње вина, у живописном контексту церемонија и друштвене комуникације, овај филм с лакоћом и непретенциозношћу успева да пренесе знања о традиционалним вештинама производње и конзумирања хране и пића.

 

Признање жирија за визуелну презентацију нематеријалне баштине

Разговор с ваздухом – Talking to the Air, непалско-амерички филм, редитељке Софи Дија Пегрум (Sophie Dia Pegrum)

Очаравајућим приказима непалских пејсажа, тибетанске културе и призора комуникације људи и коња овај филм доноси изузетну визуалну вредност представљању нематеријалне баштина.

 

Признање жирија за уметнички доживљај нематеријалне баштине

Еоха, црногорски филм, редитеља Владимира Перовића

Филм без језичких средстава, уз помоћ снажних уметничких поступака, даје дојмљив приказ  пастирског „немуштог језика", као зачудне и успешне људске комуникације са животињама.

 

 

Образложење одлуке жирија Фестивала Плус

Жири у саставу:

Невена Бороја, Матија Муњиза Петровић и Срђан Радовић,

Једногласном одлуком награђује филм Еурека аутора Бојана Поповића у оквиру XXIV међународног фестивала етнолошког филма на конкурсу ИД3мин.

Образложење:

Аутор је на једноставан начин представио одсуство идентитета модерног човека, који има потребу за експонирањем, али не и за откривањем своје бити чиме је најбоље одговорио на тему (Не)скривени идентитет.

 

Жири у саставу:

Невена Бороја, Матија Муњиза Петровић и Срђан Радовић,

Једногласном одлуком награђује филм Напред (Adelante/Форwард) аутора Ноама Осбанда у категорији Студентски филм у оквиру XXIV међународног фестивала етнолошког филма.

Образложење:

Филм приказује интеграцију мексичке заједнице у америчко друштво кроз личне приче припадника локалне заједнице и црквене парохије. На примеру америчког свештеника и младог брачног пара говори о симбиози култура и прилагођавању локалних етничких заједница и цркве новим друштвеним и културним околностима. Кроз локалну причу аутор говори и о ширим, глобалним питањима миграције и културне интеграције. Аутор вишеслојним феноменима приступа на занимљив и креативан начин, успешно употребљавајући филмски језик и антрополошки ракурс.

 

XXIV међународни фестивал етнолошког филма свечано је отворен  7. октобра2015.  у Етнографском музеју у Београду.

 

У петак, 9. октобра 2015. у 12 сати, одржан је округли сто Фестивал и домаћи Филм – Пут (без) повратка!?

 

Свечано отварање XXIV међународног фестивала етнолошког филма одржаће се 7. октобра у Етнографском музеју у Београду, са почетком од 19 часова.

Фестивал ће отворити овогодишњи члан жирија др Андреј Симић, професор антропологије и сарадник Центра за визуелну антропологију на Универзитету Јужне Калифорније у Лос Анђелесу. Отварању ће присуствовати и неки од гостију из иностранства, чији ће филмови бити приказани у оквиру Фестивала.

Фестивал ће трајати од 6. до 11. октобра и целокупан програм биће приказан у кин0-сали музеја. Улаз је, као и сваке године, бесплатан.

Пројекције на основу којих ће бити реализовани главни токови фестивала и ове године сачињавају филмови из основних програма, а то су Конкуренција и Информативни програм, док су за Фестивал плус опредељени Студентски програм и ИД3мин.

Ове године ће у оквиру конкурентског програма бити приказана 22 филма, у оквиру информативног 20 филмова и у оквиру Фестивала плус, 10 студентских филмова и 11 кратких филмова из категорије ИД3мин.