Теслин народ

83’, 2018

РЕЖИЈА

Жељко Мирковић

ПРОДУКЦИЈА

Жељко Мирковић

СЦЕНАРИО

Милош Растовић, Марко Лопушина, Жељко Мирковић

КАМЕРА

Милан Марић, Огњен Мировић

МОНТАЖА

Павле Никић

ГЛУМА

Џек Димич као Никола Тесла

КОНТАКТ

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Филм представља несвакидашње путовање кроз прошлост и садашњост једног народа, од искрцавања првог Србина на америчко тло пре више од 200 година до данашњих дана.

Кроз приче истакнутих Срба, поред Николе Тесле и Михајла Пупина, упознаћете и троструког добитника Пулицерове награде Волта Богданића, Гордану Вуњак Новаковић, једину жену члана Њујоршке Академије наука, српске инжењере творце Аполо програма, легендарне Оскаровце Карла Малдена, Стива Тешића, Питера Богдановића и многе друге чија су имена уткана у историју. У филму се може чути прича о првом Србину у Америци Џорџу Фишеру (Ђорђу Шагићу) кога су спасили рибари и по којима је назван, а чије име се налази у Ливингстоновој књизи „100 знаменитих Американаца“, али и занимљивости попут оне да је чувена Џи Ај Џо играчка направљена по узору на једног српског хероја, Михајла Пејића.

Сви ови људи оставили су трага градећи не само Сједињене Америчке Државе где су делом живели и радили, већ су своја имена уградили у историју Србије. Прича о њима није само прича о њиховом успеху, то је и прича о целом нашем народу и његовим потенцијалима која надраста локалне или националне оквире.