А сада сам мртав

Немачка 

19'25'', 2019

РЕЖИЈА 

Изабел Бреденбрекер, Филип Бергман 

ПРОДУКЦИЈА

Изабел Бреденбрекер 

КАМЕРА 

Филип Бергман 

МОНТАЖА

Јакопо Фалсета 

КОНТАКТ 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

„А сада сам мртав” је етнографски филм о смрти у градићу у Гани. Прича креће неочекиваним током када деда ауторке умире код куће у Немачкој. Збуњена овом коинциденцијом, док помаже погребнику, посећује мртвачницу, присуствује сахранама и разгледа гробља, она пита за савете. Како да реагујете на смрт удаљеног члана породице док снимате филм о смрти у Западној Африци? Помоћ долази од пријатеља и сарадника: погребника, комшије, истраживачасарадника и пријатеља, свештеника. Наратив се из метакритичке документарне фикције претвара у причу чији смо и ми део, док границе између своје и туђе културе и између живота и смрти постају нејасне. 

 

 

Филип Бергман је уметнички директор креативног простора „Shedhalle” у Цириху заједно са Теом Рајфлер. Ради у пољима опере, визуелне антропологије, визуелних уметности, филма, музичког позоришта и извођења. Његови радови се баве нарацијом и приказивањем културне баштине.

 

Изабел Бреденбрекер је антрополог и аутор филмова, и бави се питањима истраживања материјалне и визуелне културе, а нарочито материјалности смрти, критичким освртима на улогу етнографа, постколонијалном реалношћу у Западној Африци, хигијенским праксама и преговорима о власништву у јавним просторима.