О соли и земљи, погребни ритуал

Шпанија 

17', 2019

РЕЖИЈА 

Кармен Алонсо, Хуан Карлос Гарсија 

ПРОДУКЦИЈА

Организација локалне самоуправе Kинтаналаре, Удружење за развој места Tiera de Lara

СЦЕНАРИО 

Кармен Алонсо 

КАМЕРА 

Хуан Карлос Гарсија 

МОНТАЖА 

Хуан Карлос Гарсија 

КОНТАКТ 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Чим се родимо, крај нашег постојања се већ јавља на хоризонту нашег животног циклуса. Циљ ритуализације кроз објекте, речи и активности је да се нађе значење природног феномена смрти, и свако друштво има потребу да тражи најбољи начин за то. Негде у шеснаестом веку појавили су се нови начини сахрањивања, делом хришћански, а делом пагански, који могу да се примете по посебним врстама грнчарије: такозваним „тањирима и чинијама за со”. Овај обичај је мало познат и ретко изучаван, иако се јавља у широкој географској области. Археолошка ископавања у костурници Цркве светог Пантелеона у Квинтаналари, у провинцији Бургос у Шпанији, помоћи ће нам да осетимо ритуал који је тако необичан по свом пореклу и значењу.

 

 

 

Кармен Алонсо је археолог и антрополог, директор за технику и науку при удружењу грађана „Кронос” за археологију и баштину. Ово је њен први филм. 

 

Хуан Карлос Гарсија је режирао многобројне документарце о сеоском животу, природи и авантуристичким спортовима, као и рекламе за кампање солидарности.