Силазак богиње

Израел 

25'18'', 2020

РЕЖИЈА 

Надав Харел 

ПРОДУКЦИЈА 

Надав Харел 

СЦЕНАРИО 

Арик Моран

КАМЕРА

Надав Харел 

МОНТАЖА 

Надав Харел 

КОНТАКТ 

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

У зони културне границе хиндуистичких Хималаја, Аватара („силазак” на Санскриту) истражује живу религију обожавања богиње (шактизам) у удаљеној долини пастира. За земљораднике и пастире који су њени верници, присуство богиње је итекако стварно; брзо се наљути и увек је жељна приношења жртава, па их прогони у сновима и ритуалима, захтевајући потпуну покорност; истовремено је детињасти пријатељ и мајка која кажњава. У овом зачараном свету магичне креативности, сусрети са богињом су пролазни, интуитивни догађаји који воде до креативности, а за оне који су довољно сретни да је виде, и до краткотрајног спасења.

 

Надав Харел прави документарне филмове у Тел Авиву, где је основао продукцијску кућу „Noprocess films”. Његови филмови за тему имају дивљу природу, филозофију, медицину, лов и хиндуизам. Надавови радови се приказују широм света.

 

Арик Моран је историчар и етнограф Индијских Хималаја. Докторирао је 2010. на Универзитету у Оксфорду и годину дана касније се прикључио Катедри азијске културе, где подучава и проучава усмене и писане историјске податке и ритуалне културе хималајских друштава.