Жири

 

Емилио дела Кјеза (Emilio Della Chiesa) је рођен у Верони (Италија) 1952. године. Детињство је провео у Венецуели. Дипломирао је архитектуру на Универзитету у Венецији 1979. године и од тада се бави филмом: у почетку је радио као сниматељ, а потом као директор фотографије код, између осталих, италијанског режисера Ермана Олмија (Ermanno Olmi). Дела Кјеза је члан удружења Аутори филмске фотографије (Autori Immagine Cinematografica– AIC-IMAGO). Радио је на различитим самосталним пројектима везаним за режију документарних и кратких филмова, а 2005. године основао је River Film Festival и Падови и од тада је његов директор.

 

Саша Срећковић, eтнолог и музејски саветник Етнографског музеја у Београду. Исказао je посебна интересовања за подручје примењене антропологије. Вишегодишњи je организатор различитих јавних програма: Међународнog фестивалa етнолошког филма и др. Аутор је неколико документарних и етнографских филмова. Објавио је већи број радова из различитих области примењене и визуелне антропологије. Добитник је неколико стипендија (Гете институт у Немачкој, Артслинк и Задужбина „Петар Кујачић“ у САД). Био је председник Националног комитета за нематеријално културно наслеђе Србије. Инструктор UNESCO-а за изградњу капацитета у овој области (водио радионице у Црној Гори, Босни и Херцеговини и Немачкој).

 

Адела Пеева је дипломирала на Академији за филм, позориште и телевизију у Београду. Од 1973. до 1990. године, радила је у Студију документарног филма у Софији. Члан је Европске филмске академије, а до краја 2004. била је члан Одбора Европске документарне мреже.

Адела Пеева је аутор следећих награђиваних филмова о балканским темама: Рођени из пепела, Право на избор, Нежељени, Чија је ово песма (учествовао на више од педесет међународних филмских фестивала широм света и освојио шеснаест награда), Развод на албански начин (учествовао на више од тридесет међународних филмских фестивала и освојио једанаест награда). Филмови Чија је ово песма и Развод на албански начин једини су бугарски филмови номиновани од странеЕвропске филмске академије за наградуPrix ARTE (2003. и 2007. године).