Žiri

Stole Popov diplomirao je filmsku režiju na Akademiji za pozorište, film i televiziju u Beogradu. Od 1978. do 1988. godine radio je kao direktor u „Vardar filma“, a od 1989. godine je profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju i šef Odeljenja filmske režije. Od 1997. godine je član Evropske filmske akademije. Osvojio više od 50 vrhunskih evropskih i svetskih filmskih nagrada, a među njima i osam glavnih nagrada (Grand Prix) raznih međunarodnih festivala i dve nominacije za Oskara u SAD i nagradu Evropske filmske akademije – Feliks. Učestvovao je na međunarodnim festivalima u San Sebastijanu, Montrealu, Monpeljeu (Montpellier), Puli, San Francisku, Los Anđelesu, Madridu, Minhenu, Kairu, Rio de Žaneiru, Stokholmu, Oberhauzen (Oberhausen), Beogradu, Melburnu, Porto Alegreu, Izmiru (İzmir), Portoriku (Puerto Rico), Moskva, Valensiji (València), Briselu, Malmeu (Malmö), Hong Kongu, Budimpešti, Londonu, Berlinu, Herceg Novom, Beču, Lilu (Lille), Štutgartu (Stuttgart), Vankuveru (Vancouver), Upsali (Uppsala)...

 

Prof. dr Naško Križnar je etnolog i arheolog. Od 1983. godine radi u Centru za naučna istraživanja Slovenačke akademije nauka i umetnosti, prvo kao šef Audiovizuelne laboratorije, a od 1999. kao naučni saradnik u programu etnoloških istraživanja kulture u Sloveniji i susednim zemljama, te šef Sekcije audio-vizuelnih laboratorija Instituta za slovenačku etnologiju. Kao gostujući profesor predavao je Vizuelnu antropologiju na Odeljenju za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani, a sada predaje u oblasti vizuelnih studija na Fakultetu humanističkih nauka u Kopru i silabus vizuelne antropologije u okviru interdisciplinarnih magistarskih studija na Fakultetu društvenih nauka. Član je Međunarodne komisije za vizuelnu antropologiju Međunarodne unije antropoloških i etnoloških nauka (IUAES – International Union of Anthropological and Ethnological Sciences).

 

Vladimir Anđelković, rođen u Beogradu, diplomirao je produkciju na Fakultetu dramskih umetnosti. Od 1972. godine bavi se amaterskim (neprofesionalnim) filmom. Oraganizovao je oko pedeset festivala amaterskog filma (trideset kao deo tima, a dvadeset kao direktor ili glavni organizator) u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, Saveznoj Republici Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori i, sada, u Srbiji. Bio je član žirija na festivalima u Puli, Osijeku, Somboru, Bačkoj Topoli, Vršcu, Omoljici, Beogradu, Zaječaru, Nišu, Vranju, Kosovskoj Mitrovici, Skoplju, Bitolju. Dugogodišnji je selektor filmskog programa Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu. Od 1979. do 1987. godine, radio je kao deo tima na organizaciji FEST-a i Jugoslovenskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, a 2003. godine bio je organizator jubilarnog 50. festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Na istom festivalu bio je član žirija FIPRESCI 2007. i 2009. godine. Godine 1998. obnovio je Reviju filmskog stvaralaštva dece i omladine Jugoslavije (odnosno Srbije) i od tada je bio glavni organizator petnaest revija održanih u Beogradu. Predsednik je Upravnog odbora i predsednik Centra amaterskog filma Srbije (prethodno Centra organizacija amaterskog filma Jugoslavije) od 2002. godine.