A sad sam mrtav
Nemačka 
19'25'', 2019
REŽIJA 
Izabel Bredenbreker, Filip Bergman 
PRODUКCIJA
Izabel Bredenbreker 
КAMERA 
Filip Bergman 
MONTAŽA
Jakopo Falseta 
КONTAКT 
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
 
„A sada sam mrtav” je etnografski film o smrti u gradiću u Gani. Priča kreće neočekivanim tokom kada deda autorke umire kod kuće u Nemačkoj. Zbunjena ovom koincidencijom, dok pomaže pogrebniku, posećuje mrtvačnicu, prisustvuje sahranama i razgleda groblja, ona pita za savete. Кako da reagujete na smrt udaljenog člana porodice dok snimate film o smrti u Zapadnoj Africi? Pomoć dolazi od prijatelja i saradnika: pogrebnika, komšije, istraživačasaradnika i prijatelja, sveštenika. Narativ se iz metakritičke dokumentarne fikcije pretvara u priču čiji smo i mi deo, dok granice između svoje i tuđe kulture i između života i smrti postaju nejasne. 
 
Filip Bergman je umetnički direktor kreativnog prostora „Shedhalle” u Cirihu zajedno sa Teom Rajfler. Radi u poljima opere, vizuelne antropologije, vizuelnih umetnosti, filma, muzičkog pozorišta i izvođenja. Njagovi radovi se bave naracijom i prikazivanjem kulturne baštine.
 
Izabel Bredenbreker je antropolog i autor filmova, i bavi se pitanjima istraživanja materijalne i vizuelne kulture, a naročito materijalnosti smrti, kritičkim osvrtima na ulogu etnografa, postkolonijalnom realnošću u Zapadnoj Africi, higijenskim praksama i pregovorima o vlasništvu u javnim prostorima.