Silazak boginje
Izrael 
25'18'', 2020
REŽIJA 
Nadav Harel 
PRODUКCIJA 
Nadav Harel 
SCENARIO 
Arik Moran
КAMERA
Nadav Harel 
MONTAŽA 
Nadav Harel 
КONTAКT 
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
U zoni kulturne granice hinduističkih Himalaja, Avatara („silazak” na Sanskritu) istražuje živu religiju obožavanja boginje (šaktizam) u udaljenoj dolini pastira. Za zemljoradnike i pastire koji su njeni vernici, prisustvo boginje je itekako stvarno; brzo se naljuti i uvek je željna prinošenja žrtava, pa ih progoni u snovima i ritualima, zahtevajući potpunu pokornost; istovremeno je detinjasti prijatelj i majka koja kažnjava. U ovom začaranom svetu magične kreativnosti, susreti sa boginjom su prolazni, intuitivni događaji koji vode do kreativnosti, a za one koji su dovoljno sretni da je vide, i do kratkotrajnog spasenja.
 
Nadav Harel pravi dokumentarne filmove u Tel Avivu, gde je osnovao produkcijsku kuću „Noprocess films”. Njagovi filmovi za temu imaju divlju prirodu, filozofiju, medicinu, lov i hinduizam. Nadavovi radovi se prikazuju širom sveta.
 
Arik Moran je istoričar i etnograf Indijskih Himalaja. Doktorirao je 2010. na Univerzitetu u Oksfordu i godinu dana kasnije se priključio Кatedri azijske kulture, gde podučava i proučava usmene i pisane istorijske podatke i ritualne kulture himalajskih društava.