Indiografija

Indija! Za mnoge zadivljujuća. Nekolicini nepojmljiva. Indija je i dalje etnološka enigma za filmske stvaraoce, i to ne samo u smislu prostranstva, nego i u smislu raznolikosti više od milijardu stanovnika. 
Etnološka raznolikost zemlje koja se prostire od živopisnih planina na severu do blistavo plavog mora na jugu, do pustinja na zapadu i najvlažnijih predela na Zemlji na severoistoku, predstavlja pejzaž kom ljubitelji filma širom sveta teško mogu da odole. Ako se ovome pridoda i činjenica da se u Indiji nalazi najveći rezervoar ljudskog potencijala na svetu, jasno je zašto ni najveći cinik ne bi propustio ovaj specijalni program, koji prikazuje odabrane filmove o etnografiji indijske dijaspore.
Kazaćemo ponešto o tome kako je nastao ovaj program. Bile su potrebne godine dopisivanja i mnogo razmenjenih poruka (uz administrativne procedure, ali to je već druga priča) da bi se sastavio ovaj program koji nudi nekoliko sati čistog uživanja u gledanju i slušanju, i učenja. Bio je potreban i zajednički napor nekolicine filmskih stvaralaca koji su uložili svoja lična sredstva kako bi njihovi filmovi došli do strane publike.
Ovaj program bi trebalo da raspali apetite za etnološkim filmovima sa Indijskog potkontinenta. Prijatno! 
Urednik programa: Sudžoj Bosu 

e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

 

Obuća 
2006, 73’
REDITELj 
Amudan R. P. 
KAMERA 
Amudan R. P. 
MONTAŽA 
Amudan R. P. 
TON 
Amudan R. P.
PRODUCENT
Marupakam 

Pripadnike hrišćanske, katoličke zajednice Aruntatijara iz Darmanatapurama, koji se bave zanatskom izradom obuće, sve više ugrožavaju diskriminacija u kastinskom sistemu i konkurencija koju predstavlja industrija obuće.


Da li ste videli Aranu? 
2012, 73’
REDITELj 
Sunanda Bat 


U filmu se prepliću savremeni narativi sa drevnim plemenskim mitom o postanju i istražuje se uticaj brzih promena lokalnog pejzaža na život i egzistenciju. 


Kako uhvatiti muža
2007, 43’
REDITELj 
Nandini Bedi 
KAMERA 
Nandini Bedi 
MONTAŽA 
Nandini Bedi, Faršad Arija
TON 
Nandini Bedi, Mohandas 
PRODUCENT 
Chitra Katha Productions


U Južnoj Aziji, važne odluke, pa čak i one koje se tiču života žene, uglavnom donose muškarci. Ratmi, mlada samohrana majka sa sela na planini Garo želi da se uda. U njenom narodu, da bi se udala, žena mora da „uhvati muža“. Iako je već imala neke ljubavnike, rođaci pokušavaju da uhvate čoveka koji bi se njome oženio. Priča prati aktere njene udaje 2000/2001, a potom i 2006, i beleži kako se u ulozi onih koji donose odluke smenjuju žena i muškarac, pojedinac i grupa, pripadnik grupe i stranac. Humor i lakoća sa kojom se priča o seksu i korenima u matrilinearnom društvu otkrivaju jedan neobičan indijski narod.

 


Iznebuha
2009, 49’
REDITELj 
Samrin Faruki 
KAMERA 
Samrin Faruki, Šabani Hasanvalija 
ORIGINALNA MUZIKA 
Ašar Faruki 
MONTAŽA 
Samrin Faruki, Šabani Hasanvalija 
SPONZOR 
Indijska fondacija za umetnost i Fond Ratana Tate 


Povest o Ladahu, ali ne ona sa razglednica koje turisti vide, nego priča ispričana kroz vizuru lokalnog undergraund filmskog pokreta, koji je postao glas naroda.


Pohod kroz planine 
2002, 34’
REDITELj 
Mandžu Kak 
KAMERA
Čokalingam 
MONTAŽA 
Ankuš Gupta, rakeš Andanija 
TON
Subhaš 
PRODUCENT 
Mandžu Kak

The Bhotias, an ancient trading community of the Himalayas.

 

Rođeni kod kuće
62’ 2000
PRODUKCIJA
Džanet Čavla, Matrika i Sublunar Films 
KAMERA 
Rita Banerdži
POMOĆNI KAMERMAN 
Samira Džain 
MONTAŽA 
Monika Basin
TON 
Ašiš Pandja 
ASISTENT TONSKOG SNIMATELjA 
Rita Banerdži, Samira Džain 
MUZIKA
Susmit Sen 


Rođeni kod kuće govori o domorodačkim porođajnim praksama i njihovim nosiocima u pojedinim delovima Indije – ruralnim predelima Radžastana, Biharu i urbanim radničkim kvartovima Delhija. Balansirajući između društvene stvarnosti i večite misterije rađanja, film daje složenu sliku tradicionalne babice (dai), koja gotovo uvek pripada nižoj kasti, siromašna je. Metodi tradicionalnih babica su holistički, pa se porođaj ne shvata kao patologija, već kao nastavak organskog života. Tradicionale babice obavljaju oko 50% svih porođaja u Indiji. Konvencionalna praksa stalno omalovažava njihove nasleđene veštine, iako su one dostupne i cena im je pristupačna. Film postavlja kritično pitanje: zašto država ne priznaje gotovo milion tradicionalnih babica u Indiji?