Nematerijalno kulturno nasleđe na filmu

Pičingforum o dokumentarnim filmovima koji se bave nematerijalnim kulturnim nasleđem (NKN)
 

 

Regionalni centar za zaštitu nematerijalnog kulturnog nasleđa u Jugoistočnoj Evropi podp okroviteljstvom UNESKO-a, Međunarodni festival etnološkog filma u Beogradu i Balkanski dokumentarni centar objavljuju prvi stručni pičingforum – Nematerijalnokulturnonasleđenafilmu.

Forum Nematerijalno kulturno nasleđe na filmu predstavlja i podržava dokumentarne filmovekoji se bave temama vezanim za nematerijalno kulturno nasleđe u svim fazama produkcije. Učesnici su filmski stvaraoci, etnolozi ili antropolozi, koji se bave snimanjem dokumentarnih filmova o nematerijalnom kulturnom nasleđu.

Tokom dva dana, izabrani učesnici će imati priliku da u oblikovanju svojih projekata sarađuju sa stručnjacima iz filmske industrije. Rezultate će predstaviti međunarodnom žiriju. Regionalni centar će nagraditi najbolje, koji će se automatski kvalifikovati za učešće u programu obuke Balkanskog dokumentarnog centra.

Nematerijalno kulturno nasleđe na filmu je inicijativa koja će podržati filmske stvaraoce koji se bave temama u vezi s nematerijalnim kulturnim nasleđem. Time će se dati na značaju dokumentarnom filmu kao savremenom sredstvu u službi zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa, promovisanja njegove funkcije i njegovog prenošenja u okviru društvene zajednice, oživljavanja tradicije, običaja i rituala.

Naš cilj je da izgradimo forum u okviru kog će filmski stvaraoci i stručnjaci koji se bave nameterijalnim kulturnim nasleđem moći zajedno da stvaraju i promovišu filmske projekte, istražujući svet nematerijalne kulturne baštine.

Projekti se bave regionom Jugoistočne Evrope. Konkurs je namenjen učesnicima iz sledećih zemalja: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Gruzije, Grčke, Jermenije, Kipra, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine, Hrvatske i Crne Gore.
Biće izabrano do pet projekata.

Rok za konkurisanje:15. septembar 2018.
Datum održavanja foruma: 09–11. oktobar 2018.


Mesto: Beograd, Srbija, uokviru XXVII Međunarodnogfestivalaetnološkogfilma


Radionica se održava isključivo na engleskom jeziku, pa je dobro poznavanje pisanog i govornog engleskog jezika obavezno.

Detaljnije informacije:http://www.unesco-centerbg.org/en/; www.bdcwebsite.com; http://www.etnofilm.org