Selekciona komisija

Arsenije Arsa Jovanović, pozorišni, televizijski i filmski reditelj, pisac, kompozitor, esejista, fotograf, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u penziji. Režirao je predstave u Narodnom pozorištu, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Ateljeu 212 i Pozorištu „Boško Buha“ u Beogradu, kao i u pozorištima u Dubrovniku, Zadru, Šibeniku, Šefildu (Velika Britanija), te u Narodnom pozorištu „Ivan Vazov“ u Sofiji i pozorištu Državnog univerziteta u Njujorku. Na Televiziji Beograd režirao je desetine dramskih i drugih projekata; autor je serije Vreme fresaka i većeg broja filmova eksperimentalnog žanra. Objavljivao je tekstove u časopisu Teorija i praksa; objavio je knjige Kosančićev venac 19 i Priče sa Galiole, a priprema knjigu Rađanje pozorišta. Autor je radiofonskih dela nagrađivanih na festivalima: Prix Italia, Premio Ondas, Radio Educacion (Meksiko), kao i na Međunarodnom radijskom festivalu u Iranu, festivalu Ars Acoustica International i festivalu Francuskog međunarodnog radija (Radio France International); dvostruki je dobitnik bronzanog trofeja na Njujorškim festivalima (New York Festivals), Oktobarske nagrade i Nagrade grada Beograda, kao i brojnih drugih nacionalnih nagrada. Kao kompozitor filmske muzike, u više filmova je sarađivao sa američkim filmskim rediteljem Terensom Malikom (Terrence Malick). Suosnivač je proslavljenog eksperimentalnog radijskog programa na Austrijskom nacionalnom radiju. Autor je nekoliko ambijentalnih i audio instalacija: Duh vode u Rimskom bunaru na Kalemegdanu i u lagumima ispod stare crkve u Erlangenu; ambijentalne instalacije na gradskom trgu u Hvaru; audio-instalacija u holu Radija „Slobodni Berlin“ (Sender Freies Berlin) i dr. Osnivač je i voditelj zvučnih radionica na ORF-u, na Farskim ostrvima, u Poljskoj, Finskoj i Danskoj. Objavio brojne fotografije u zemlji i u inostranstvu.

 

Vladimir Anđelković, rođen u Beogradu, diplomirani producent Fakulteta dramskih umetnosti. Od 1972. godine bavi se amaterskim (neprofesionalnim) filmom. Oraganizovao je oko pedeset festivala amaterskog filma (trideset kao deo tima, a dvadeset kao direktor ili glavni organizator) u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji, Saveznoj Republici Jugoslaviji, Srbiji i Crnoj Gori i, sada, u Srbiji. Bio je član žirija na festivalima u Puli, Osijeku, Somboru, Bačkoj Topoli, Beogradu, Zaječaru, Nišu, Vranju, Kosovskoj Mitrovici, Skoplju, Bitolju. Dugogodišnji je selektor filmskog programa Festivala kulture mladih Srbije u Knjaževcu. Od 1979. do 1987. godine, radio je kao deo tima na organizaciji FEST-a i Jugoslovenskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma u Beogradu, a 2003. godine bio je organizator jubilarnog 50. festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Na istom festivalu bio je član žirija FIPRESCI 2007. i 2009. godine. Godine 1998. obnovio je Reviju filmskog stvaralaštva dece i omladine Jugoslavije (odnosno Srbije) i od tada je bio glavni organizator trinaest revija održanih u Beogradu. Predsednik je Upravnog odbora i predsednik Centra amaterskog filma Srbije (prethodno Centra organizacija amaterskog filma Jugoslavije) od 2002. godine.

 

Dalibor Pešić, diplomirani etnolog i antropolog, urednik kulturne delatnosti Centra za kulturu „Sopot“, autor i koautor 27 projekata koji se bave kulturom, a posebno prezentacijom kulturnog nasleđa: Kulturni i etnički mozaik opštine Medveđa – fotografija kao izvor proučavanja i predstavljanja kulturnog nasleđa, Živa vodenica, Vađenje žive vatre, Magija razboja, Đurđevdanski prolaz itd. Idejni je tvorac, (ko)autor i scenarista brojnih filmova koji se bave nematerijalnim kulturnim nasleđem: Praznik Bibijaka kao čuvar identiteta Roma, Vatra Vitomira kovača, Žrtvenik na Petrovoj Gori, Atlas kulturnog nasleđa opštine Lebane, Natalinci: o zanatima i poduhvatima, U tišinu i nazad – izgon demona padavice. Kao stručni saradnik trenutno učestvuje na više projekata istraživanja, dokumentovanja i digitilizovanja kulturnog nasleđa.