Žiri

Emilio dela Kjeza (Emilio Della Chiesa) je rođen u Veroni (Italija) 1952. godine. Detinjstvo je proveo u Venecueli. Diplomirao je arhitekturu na Univerzitetu u Veneciji 1979. godine i od tada se bavi filmom: u početku je radio kao snimatelj, a potom kao direktor fotografije kod, između ostalih, italijanskog režisera Ermana Olmija (Ermanno Olmi). Dela Kjeza je član udruženja Autori filmske fotografije (Autori Immagine Cinematografica– AIC-IMAGO). Radio je na različitim samostalnim projektima vezanim za režiju dokumentarnih i kratkih filmova, a 2005. godine osnovao je River Film Festival i Padovi i od tada je njegov direktor.

 

Saša Srećković, etnolog i muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu. Iskazao je posebna interesovanja za područje primenjene antropologije. Višegodišnji je organizator različitih javnih programa: Međunarodnog festivala etnološkog filma i dr. Autor je nekoliko dokumentarnih i etnografskih filmova. Objavio je veći broj radova iz različitih oblasti primenjene i vizuelne antropologije. Dobitnik je nekoliko stipendija (Gete institut u Nemačkoj, Artslink i Zadužbina „Petar Kujačić“ u SAD). Bio je predsednik Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije. Instruktor UNESCO-a za izgradnju kapaciteta u ovoj oblasti (vodio radionice u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Nemačkoj).

 

Adela Peeva je diplomirala na Akademiji za film, pozorište i televiziju u Beogradu. Od 1973. do 1990. godine, radila je u Studiju dokumentarnog filma u Sofiji. Član je Evropske filmske akademije, a do kraja 2004. bila je član Odbora Evropske dokumentarne mreže.

Adela Peeva je autor sledećih nagrađivanih filmova o balkanskim temama: Rođeni iz pepelaPravo na izborNeželjeniČija je ovo pesma (učestvovao na više od pedeset međunarodnih filmskih festivala širom sveta i osvojio šesnaest nagrada), Razvod na albanski način (učestvovao na više od trideset međunarodnih filmskih festivala i osvojio jedanaest nagrada). Filmovi Čija je ovo pesma i Razvod na albanski način jedini su bugarski filmovi nominovani od straneEvropske filmske akademije za nagraduPrix ARTE (2003. i 2007. godine).