Prelaz Zajda: tirolski đavoli

Rusija

11’10’’,2021.

REŽIJA

Anastasija Lebedeva, Pavel Jankevič

PRODUKCIJA

Anastasija Lebedeva

SCENARIO

Anastasija Lebedeva, Pavel Jankevič

KAMERA

Pavel Jankevič

MONTAŽA

Pavel Jankevič, Mihail Voropaev

KONTAKT

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Ispostavilo se da paganska tradicija, sa korenima u Srednjem veku, i danas nastavlja da živi u austrijskoj pokrajini Tirol. Svakog decembra više od dvadeset različitih timova oblači kostime i maske, uzima bubnjeve i izlazi na ulice i trgove starih austrijskih gradova i sela, kako bi zapanjenog posmatrača na nekoliko dana uronili u čudan ritam plemenskih ritmova i vatre. Učesnici sebe nazivaju tirolskim đavolima. Priprema timova traje nekoliko meseci, i sve to radi tri dana u godini, početkom decembra, kada se na trgove malih tirolskih gradova i sela ide kako bi se javno plašili i ljudi i zima koja se približava.


Anastasija Lebedeva iz Moskve diplomirala je 1997. godine na Ruskom ekonomskom univerzitetu Plehanov, a 2009. godine na Moskovskom arhitektonskom institutu. Od 2010. radi kao profesionalna fotografkinja, i organizovala je i vodila nekoliko ekspedicija u Rusiji i inostranstvu.


Pavel Jankevič iz Toržoka diplomirao je 2018. godine u GITR školi filma i televizije u Moskvi. Živi u Moskvi i radi na polju bioskopa i oglašavanja.