Valjenke, RU

Rusija

30’03’’,2020.

REŽIJA

Anton Belousov, Jurij Njemcov

PRODUKCIJA

Nikolaj Poljakov,  Valentin Kostjukov

SCENARIO

Anton Belousov, Jurij Njemcov

KAMERA

Anton Belousov

MONTAŽA

Anton Belousov

KONTAKT

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

„Žgoni”, „matrai“, „pimokati”, oni koji su valjali „valenke” (čizme od filca) širom Rusije, sebe su nazivali raznim imenima. Komunicirali su svojim tajnim jezicima i držali zanat u tajnosti. Danas postoji samo nekoliko majstora koji poznaju i koriste se ne samo originalnom proizvodnom tehnologijom, već su i najnoviji nosioci žargona zanatlija o kojima je poznati istraživač ruskog jezika Vladimir Dal pisao pre jednog i po veka. Autori filma pokušali su da prisluškuju tajne dijalekte i špijuniraju tajne veštine preostalih zanatlija, koji i danas u svojim malim zanatskim radionicama prave „žgonjat” i „turižat” (čizme od filca). Film „Valjenki RU” je oda rukama i ručnom radu.


Anton Belousov je dokumentarni fotograf, režiser i snimatelj. Neki od njegovih filmova su „Čips” (2013), „Preseci vremena” (2013), „Zdenac” (2018), „Poziv u Boldino” (2019).


Jurij Njemcov je TV novinar, zaslužni radnik kulture Ruske Federacije, čiji filmovi uključuju „Napravi sebi čizmu” (2011), „Crna glina” (2015), „Zdenac” (2018), „Poziv u Boldino” (2019).