Početna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S ponosom predstavljamo domaće filmove koji su ove godine obogatili takmičarski program našeg festivala. Sigurni smo da će svako naći film za sebe prema sopstvenim interesovanjima!
 
Ponedeljak, 04. oktobar od 16 časova u našem muzeju ugledaće film autorke Milice Bajić Đogo, „Božić u Bresnici“. Milica je već dugi niz godina urednica u RTS-u, kao i autorka mnogih emisija, serija i dokumentarnih filmova, a ovog puta njena tema je proslava Božića u okviru jedne porodice.
 
Istog dana od 19:30 čeka vas Branko Stanković, autor mnogih dokumentarnih filmova i dobitnik preko 60 domaćih i međunarodnih nagrada, autor emisije „Kvadratura kruga“. Njegov film „Od iskona“ se bavi značenjem i simbolima zemlje za koju smo vezani, koja nas hrani i koju kroz vekove branimo životom i kamena od koga smo pravili prva oružja i stvorili prve kuće i gradove.
 
Sutradan, 05. oktobra od 16 časova čekaju nas „Snivanja i preplitanja“ – kratke audiovizuelne forme koje spajaju umetnost tkanja tapiserija iz Ateljea 61, ustanove jedinstvenoj u celoj Evropi, i muziku 20. i 21. veka pisanu za klavir. Autorka ovog jedinstvenog dela je Mirjana Rastović, autorka niza muzičko-dokumentarnih emisija RTV.
 
Od 19 časova možete pogledati „Vertep u Sremu“, Jelene Jovčić čiji su filmovi učestvovali i osvajali nagrade na mnogim međunarodnim festivalima. „Vertep u Sremu“ govori o hristijanizaciji obrednih povorki za vreme božićnih praznika, čiji se prvi tragovi javljaju u Sremu još u prvoj polovini 18. veka.
 
Šestog oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci u 18č pogledajte film „LU-LU-LU-LU“, a od 19č u Etnografskom muzeju čeka vas film „Plava granica“.
„LU-LU-LU-LU“ govori o jedinstvenim „pesmama bez reči“ nastalih u vlaškom kraju koje se danas mogu čuti od žiteljke sela Rakova Bara, Stane Milovanović. Reditelj je Predrag Todorović, autor mnogih nagrađivanih etnoloških dokumentarnih zapisa.
 
„Plava granica“ je rediteljski debi Ivana Milosavljevića, VFX umetnika, montažera i producenta dokumentarnih i igranih filmova, a govori o starom ribaru u lovu na najveću ribu koju plavi Dunav krije.
 
Više o filmovima i takmičarskom programu, pogledajte na  http://etnofilm.org/index.php/rs/2020-07-27-10-54-33/takmicarski-2021-rs.

 

 

 

 

                                                                                               

 
 
 
 
 

                                                

 

                                   

 
 
 
 

 

                   29.09. - 03.10.

Društvene mreže

          Facebook

          Instagram

          YouTube