Žiri
 

 

 

    Davor Borić (1966. Zagreb) radi na Hrvatskoj radio-televiziji kao realizator svih televizijskih formata i reditelj dokumentarnih i dokumentarno-igranih filmova. Od 2016. godine član je Društva hrvatskih filmskih reditelja. U poslednjih desetak godina kao autor je fokusiran na antropološke i etnografske teme. Njegovi dokumentarni filmovi prikazivani su na stotinak festivala dokumentarnog i etnografskog filma u Hrvatskoj i inostranstvu: Margaret Mead Film Festival (SAD), South East European Film Festival (SAD), MFEF (Srbija), Espiello (Španija), Worldfilm (Estonija), Festival du Cinéma Méditerranéen de Tétouan (Maroko), DocAnt (Argentina), Eurorama (Italija), FIFEQ (Kanada), Days Of Ethnographic Cinema (Rusija), Liburnija Film Festival (Hrvatska), DEF (Slovenija), KRATFEST (Severna Makedonija). Etnofilm Čadca (Slovačka). Dobitnik je više nagrada, od kojih se izdvajaju nagrade za najbolji kratkometražni dokumentarni film na festivalu South East European Film Festival (SAD, 2014), najbolji film festivala Fiorenzo Serra (Italija, 2018), kao i za najbolji kratki dokumentarni film na festivalu IFEF Sofia (Bugarska, 2017).

 

               

 

 

 

   Alesandra Tatić je vizuelna antropološkinja i feministički aktivista postjugoslovenskog prostora. Njeno iskustvo etnografskog terenskog rada je globalno, ali je fokus lociran na prostor Balkana i Sredozemlja. Alesandra radi za ženski radnički pokret, istražujući feminističke odnose moći, kao i fenomene vezane za migracije. Kao aktivistkinja, Alesandra sa pannacionalnom feminističkom zajednicom razvija strategije komunikacije od dna prema vrhu. Suosnivačica je kolektiva Divlja Kruška (Wild Pear Arts) i bila je koautorka nekoliko proisteklih kratkih dokumentarnih filmova. Prvi dugometražni film „Flotacija” (2023) trenutno je u distribuciji. Doktorand je na Visokoj školi za društvene nauke (EHESS) u Francuskoj.

 

     

 


 

 

 

   Romina Zanon, kao fotograf i vizuelna umetnica, imala je brojne izložbe u Italiji i inostranstvu. Od 2019. godine zamenica je umetničkog direktora festivala River Film Festival u Padovi. Iste godine, uređivala je umetničke programe 70. međunarodnog festivala kratkog filma u Montekatiniju. Počev od 2013. godine objavljuje eseje u oblasti vizuelne antropologije, fotografije i dokumentarnog filma. Zajedno sa Mirkom Melankom, 2020. godine je objavila monografiju „Neorealizam Marčele Pedone: fotografije i film identitetske potrage kroz predele izgubljene Italije”. Redovno drži masterklasove i seminare na univerzitetima i festivalima u Italiji i inostranstvu. Doktorand je Univerziteta u Padovi u oblasti – Istorija, kritika i očuvanje kulturnog nasleđa. Njen istraživački projekat se fokusira na žene fotografe i reditelje aktivne u oblasti socio-antropološke dokumentaristike u Italiji 1950-ih godina.