Фестивал

 

 

Захваљујући љубазности Италијанског института за културу, Института Сервантес, Амбасаде Португала и Института Камоеш, као и Културног центра Ирана, фестивалу ће присуствовати гости из Италије, Шпаније, Португала и Ирана, чији филмови учествују у Главном такмичарском програму.

Социолошкиња и редитељка из Италије, Стефанија Мурезу, представиће свој филм „Принцеса“, који говори о жртви трговине људима из Нигерије. Њен приступ је мултидисциплинаран, што се огледа и у овом филму у ком се кроз нарацију о појединачној људској судбини говори о савременим веровањима, али и глобалним социоекономским трендовима. 


Марко Уертас, редитељ филма „Наврас“ је ауторкратких филмова и ТВ реклама за брендове као што су „Хајнц”, „Сјаоми” или „Карфур”. Његови радови судобили вишеод 100 награда широм света. Као глумац играо је у филму „Manspreading” (2018, р. Абделатиф Хвидар), који је ушао у ужи избор за наградуОскар.Његов филм „Наврас“ је есеј о сећању, који истражује приступ животу и смрти на азијском Далеком истоку. У питању је експериментални документарни филм кратког метра, сниман у пет земаља током три године.


Ико Коста назван је једним од најталентованијих португалских редитеља његове генерације. Његов филм „Тимкат“ говори о специфичном етиопском празнику – прослави којом се обележава крштење Исуса Христоса у реци Јордан како би се спасило човечанство.


Mарђан Хосрави је прошле године имала запажен филм у Студентском програму МФЕФ-а, док је ове године њен филм у борби за гран при. „Сан о једном коњу“ нас смешта у патријархалну реалност иранских сеоских предела. Јунакиња њеног филма, Шахназ, жели да се бави писањем, док њен отац има жељу да је уда како би побољшао животни стандард породице. Марђан Хосрави је као редитељка показала тенденцију, али и изразити сензибилитет, за проучавање женских судбинау својим филмовима.

 

Такође, фестивалу ће присуствовати и аутори из непосредног окружења. 

 

Редитељ из Хрватске Алексеј Павловски, добро познат публици МФЕФ-а овај пут долази на фестивал у улози уредника и ко-сценаристе телевизијског филма „Так је било на Сесвете“, редитељке Љиљане Мандић. У филму који говори о обичајима који се практикују за празнике Сви свети и Душни дан, огледа се резилијентност традиције. 

Владимир Боцев, етнолог и кустос у Музеју Македоније, представиће филм „Нема више ни рога ни копита“. У њему је приказан, за балканско полуострво карактеристичан, начин транспорта добара у планинским условима. Некада свакодневна појава живота у планини данас изумире.

 

После пројекције сваког од ових филмова аутори ће одговарати на питања публике.