Фестивал

 

     

 

 

 

      Етнографски музеј представио је данас, у биоскопској сали у оквиру ове куће, програм предстојећег 32. интернационалог фестивала етнолошког филма који је на програму од 29.9. до 3.10. ове године, а у чијој ће се селекцији, у различитим програмима, под слоганом „Живот као на филму” наћи чак 55 филмова.

Према речима селектора Владимира Перовића фокус овогодишње селекције био је више на филмовима кратког метра него на дугометражним и филмовима средњег метра, али је у оквиру више селекција чак 47 филмова нашло своје место на овогодишњем фестивалу.

Марко Крстић, директор Етнографског музеја нагласио је значај манифестације за ову институцију рекавши:

- Стратешки, Етнографском музеју је овај фестивал необично важан и битан поготову због тога што смо ми једини музеј у Београду који има биоскопску салу у згради музеја –навео је Крстић, подсетивши на култни статус који је овај биоскоп имао пре двадесетак година и додао да ће Музеј настојати да наредних година још више подржи Фестивал етнолошког филма.

Према речима Илије Церовића, члана Савета фестивала и в.д. директора Телевизије Србије само за потребе 32. интернационалног фестивала етнолошког филма национална телевизијска кућа репарира и дигитализује филм „Карађорђева смрт” Ђорђа Кадијевића из 1983.године.

Како је рекао Иван Максимовић, секретар фестивала и уредник програма,у оквиру стандардних селекција попут програма Панорама (8 филмова), Главног такмичарског програма и Студентског такмичарског програма у оквиру којих ћемо видети 47 остварења заснованих на етнолошком наслеђу, овогодишњи фестивал има и два специјална програма.

Како је уредник програма фестивала поменуо први пут ове године Фестивал етнолошког филма отвара се за програм играног филма у оквиру којег ће бити приказани култна остварења домаће кинематографије попут незаборављеног телевизијског филма „Карађорђева смрт” Ђорђа Кадијевића који после телевизијске премијере више није приказиван,  легендарног„Чудотворног мача” Војислава Нановића и провокативног„Искушавање ђавола” Живка Николића, а који су инспирисани српским етнолошким наслеђем. Максимовић је даље најавио:

- Ове године представљамо у оквиру специјалног програма и серијал „Космос Рома” који је поникао из продукције Радио-телевизије Војводина и у режији Бојана Дакића, који ћемо приказати у Југословенској кинотеци.

У интернационалном жирију овогодишњег фестивала су Давор Борић, редитељ из Хрватске, Алесандра Татић, добитница прошлогодишњег Гранприја фестивала и Ромина Занон из Италије заменица креативног директора Ривер Филм фестивала  у Падови, где је наш фестивал представљен прошле године.

Све програме овогодишњег 32. интернационалног фестивала етнолошког филма, који се одржава од 29. 9. до 3. 10. 2023. публика ће моћи да бесплатно погледа у више сала. Главни програми приказују се кино сали Етнографског музеја, док специјалне програме гледамо у „Сали Макавејев” Југословенске кинотеке.