Фестивал
Неки од наших иностраних учесника су били љубазни да одговоре на пар наших питања и упуте посетиоце фестивала у појединости својих филмова. Први на реду је Едуардо Лирон, ко-аутор филма „Тучење кукуруза” кога ће наша публика моћи да упозна захваљујући подршци Амбасаде Бразила у Београду.
Kратки филм Едуарда Лирона и Ренате Матар, „Тучење кукуруза”, публика ће моћи да види у кино сали Етнографског музеја у Београду у понедељак, 2. октобра у блоку од 18 часова.
Учеснике је интервјуисала Алис Рајнер.

 

 

 

Стихови неких од чула су урнебесно савремени, „Скидај се са WhatsApap-а душо, макни се са WhatsApp-а драга моја / Због тебе патим, због тебе плачем / Напустила си ме због мобилног.” Поред љубави, које су неке од честих тема у овим песмама?
Песме се тичу многих тема, обично говоре о актуелним темама у заједници или преносе знање. На пример, можемо да размотримо једну од песама која служи за едукацију дрвосече о питањима безбедности на раду: „На коју страну пада штап?”. Ту су и свађе и размирице које се решавају песничким изазовима, при чему сваки композитор износи аргументацију кроз своје стихове. Друге уобичајене теме су оне о љубави, чежњи за људима и местима и оне о уважавању природе, посвец́ене локалној фауни и/или флори. Важно је напоменути да иако постоје песме које се преносе са генерације на генерацију, репертоар се увек обнавља новим композицијама, а композиторима је веома важно да стварају песме које ће заједница ценити и певати.