31. Međunarodni festival etnološkog filma

 

     Od 3. do 6. oktobra 2022. godine, održaće se 31. Međunarodni festival etnološkog filma, sa projekcijama u Etnografskom muzeju i Jugoslovenskoj kinoteci. Na festivalu će biti prikazano ukupno 65 dokumentarnih filmova različitih dužina i podeljenih u nekoliko kategorija. Gledaoci mogu da očekuju širok spektar tema i pristupa, koji prikazuju život na svim kontinentima. Кao i uvek, ulaz na sve projekcije je besplatan.


 

   Glavni takmičarski program obuhvata 37 filmova, koji će se nadmetati za Gran pri „Dragoslav Antonijević”, kao i nagrade za najbolji domaći i najbolji inostrani film. Novost od ove godine su nagrade „Dobrivoje Pantelić” za najbolji film o autohtonoj kulturi u sopstvenoj produkciji, kao i nagrada za najbolji televizijski film.Uz podršku ambasada i kulturnih centara, gosti festivala će biti ipredstavnici inostranih filmova takmičarskog programa, koji će prisustvovati projekcijama svojih filmova i odgovarati na pitanja publike: Marko Uertas (film „Navras”), Stefanija Murezu (film„Princesa”), Iko Кosta (film„Timkat”), Marđan Hosravi (film „San o jednom konju”), Vladimir Bocev (film„Nema više ni roga ni kopita”), Aleksej Pavlovski(producent filma „Bilo jednom na Sesvete”).

 

 

Slika iz filma Navras 

   

 

    

                                                          Slika iz filma Poluvilenjak

    Studentski takmičarski program čine 8 filmova čiji autori su uključeni u studijske programe, radionice i škole filma širom sveta: od Tromzea do Velingtona i od Istanbula do Los Anđelesa. Nadmetaće se za nagradu najboljeg studentskog filma.

 

   

 

        U okviru netakmičarske kategorije - Panorama biće prikazano 14 filmova

koji se dotiču etnoloških i antropoloških tema na posredan način

ili iz specifičnih perspektiva drugih oblasti ili struka.

 

Slika iz filma Znaci života

   


    Specijalne programe predstavljaju antropolozi sa ne samo višedecenijskim istraživačkim iskustvom, već i impresivnim filmovima koji predstavljaju krunu njihovog istraživačkog rada. Sandrin Lonk, autorka filma „Šta ako je Vavilon samo mit?” (dobitnik Gran prija na 29. MFEF-u) prikazaće svoj prvi film „Ples sa Vodabama” i govoriti o svojoj odluci da se lati kamere tokom istraživanja muzike i plesa oblasti Sahel. Piter Jan Кroford, teoretičar i praktičar vizuelne antropologije, rukovodilac godišnjeg selekcionog komiteta NAFA, održaće master klas antropološkog filma na osnovu svojih aktivnosti u okviru projekta „Etnografski film Rif arhipelaga”. Prateći ovaj master klas, publici će biti prikazana tri filma iz ovog projekta: „Alfred Melotu. Sahrana vrhovnog poglavice”, „Paualala sa Pilenija. Sušene džinovske školjke sa ostrva Rif arhipelaga”, „Prelaz – kamera kao kulturna kritika/kreativne arhive #1”.

 

                

                                                                                            Sandrin Lonk                                                             Piter Jan Kroford   


 

Fotografija Jacky Azoulay

    Naposletku, jedan specijalni program će biti posvećen odavanju počasti teoretičaru i edukatoru filma Кolinu Jangu, preminulom u novembru prošle godine. Njegovo osnivanje škole etnografskog filma pri Univerzitetu Кalifornije u Los Anđelesu (UCLA) krajem 1960tih tesno je vezano za rad filmskih stvaralaca koji se sada smatraju klasicima žanra: Džudit i Dejvid Makdugal, Timoti Eš, Pol Hokings, Horhe Preloran... Zahvaljujući ljubaznošću organizacije Documentary Educational Resources, čiji su osnivači Džon Maršal i Timoti Eš, biće predstavljena dva klasična etnografska filma, „Selo”(r. Mark Mekarti, Pol Hokings) i „Borba sekirama”(r. Timoti Eš, Napoleon Šenon).

                                    


    Festival realizuje Etnografski muzej u Beogradu sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a sufinansira sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda. Partner festivalu je Jugoslovenska kinoteka.