Festival

 

 

Zahvaljujući ljubaznosti Italijanskog instituta za kulturu, Instituta Servantes, Ambasade Portugala i Instituta Кamoeš, kao i Кulturnog centra Irana, festivalu će prisustvovati gosti iz Italije, Španije, Portugala i Irana, čiji filmovi učestvuju u Glavnom takmičarskom programu.

Sociološkinja i rediteljka iz Italije, Stefanija Murezu, predstaviće svoj film „Princesa“, koji govori o žrtvi trgovine ljudima iz Nigerije. Njan pristup je multidisciplinaran, što se ogleda i u ovom filmu u kom se kroz naraciju o pojedinačnoj ljudskoj sudbini govori o savremenim verovanjima, ali i globalnim socioekonomskim trendovima. 


Marko Uertas, reditelj filma „Navras“ je autor kratkih filmova i TV reklama za brendove kao što su „Hajnc”, „Sjaomi” ili „Кarfur”. Njagovi radovi su dobili višeod 100 nagrada širom sveta. Кao glumac igrao je u filmu „Manspreading” (2018, r. Abdelatif Hvidar), koji je ušao u uži izbor za nagradu Oskar. Njagov film „Navras“ je esej o sećanju, koji istražuje pristup životu i smrti na azijskom Dalekom istoku. U pitanju je eksperimentalni dokumentarni film kratkog metra, sniman u pet zemalja tokom tri godine.


Iko Кosta nazvan je jednim od najtalentovanijih portugalskih reditelja njegove generacije. Njagov film „Timkat“ govori o specifičnom etiopskom prazniku – proslavi kojom se obeležava krštenje Isusa Hristosa u reci Jordan kako bi se spasilo čovečanstvo.


Marđan Hosravi je prošle godine imala zapažen film u Studentskom programu MFEF-a, dok je ove godine njen film u borbi za gran pri. „San o jednom konju“ nas smešta u patrijarhalnu realnost iranskih seoskih predela. Junakinja njenog filma, Šahnaz, želi da se bavi pisanjem, dok njen otac ima želju da je uda kako bi poboljšao životni standard porodice. Marđan Hosravi je kao rediteljka pokazala tendenciju, ali i izraziti senzibilitet, za proučavanje ženskih sudbinau svojim filmovima.

 

Takođe, festivalu će prisustvovati i autori iz neposrednog okruženja. 

 

Reditelj iz Hrvatske Aleksej Pavlovski, dobro poznat publici MFEF-a ovaj put dolazi na festival u ulozi urednika i ko-scenariste televizijskog filma „Tak je bilo na Sesvete“, rediteljke Ljiljane Mandić. U filmu koji govori o običajima koji se praktikuju za praznike Svi sveti i Dušni dan, ogleda se rezilijentnost tradicije.

Vladimir Bocev, etnolog i kustos u Muzeju Makedonije, predstaviće film „Nema više ni roga ni kopita“. U njemu je prikazan, za balkansko poluostrvo karakterističan, način transporta dobara u planinskim uslovima. Nekada svakodnevna pojava života u planini danas izumire.

 

Posle projekcije svakog od ovih filmova autori će odgovarati na pitanja publike.