MFEF 2018

ZAVRŠEN 27. MEĐUNARODNI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA

 

Dodeljene nagrade za najbolje filmove festivala

Dvadeset sedmi Međunarodni festival etnološkog filma, održan je od 9. do 13. oktobra u Etnografskom muzeju u Beogradu, sa projekcijama u Jugoslovenskoj kinoteci i Etnografskom muzeju. Tokom pet festivalskih dana prikazano je 53 naslova iz 27 država. 
Međunarodni žiri u sastavu Jugoslav Pantelić, Danijel Rafaelić i Anita Panić doneli su odluku da filmove nagrade na sledeći način: 

Nagrada za najbolju kameru dodeljena je filmu "Arhipelag" reditelja Kamile Insom i Đulio Skvilačotija i to "zbog sjajne upotrebe kamere, kojom intenzivira gledaočevu emotivnu angažovanost"
Nagrada za najbolji zvuk otišla je filmu "Šaman" reditelja David Gomez Roljana "zbog posebne atmosfere šamanskog miljea u Mongoliji, kojom se publici približila transcendentalnost"
Specijalno priznanje žirija za doprinos filmskoj umetnosti dodeljeno je filmu koji "na vešt i zanimljiv način dočarava svet srpskog Holivuda" – a to je film "Čarobnjak iz mutnja" reditelja Branka Lazića
Nagrada za doprinos nematerijalnom kulturnom nasleđu dodeljena je filmu "Cipovka – Hleb koji se smeje na mesec" rediteljke Jelene Vukmanović

Na kraju, nagradu za najbolji strani film žiri je dodelio filmu "koji pokazuje drugu stranu rituala, ceremonijala i narodne tradicijе", filmu "Kako sam postao ono što sam bio" reditelja Čangjong Muna i Džin Džeona
Grand Pri “Dragoslav Antonijević” međunarodni žiri dodelio je filmu koji "svojim nenametljivim dokumentarističkim postupkom i poetskim autorskim pečatom vodi gledaoca u čudesni svet poligamne muslimanske porodice u Kamerunu", filmu "Žene" rediteljke Lizbet Holteadal

 

Studentski žiri sačinjen od studenata Odeljenja Etnologije i antropologije, Filozofskog fakulteta u Beogradu,pogledao je 5filmova odbranih od strane Selekcione komisije za studentski takmičarski program. Žiri je jednoglasno doneo odluku da je na 27. Međunarodnom festivalu entografskog filma u okviru studentskog takmičarskog programa, pobedio film "Zajedno razdvojeni", autorке Marenе Vikvajer. Odluka je doneta u skladu sa kriterijuima, koji je film uspešno ispunio. Autor je uspeo da iznese koherentnu priču, prikazujući perspektive različitih aktera. Film je u celosti dobro obrađen. Kvalitet režije, obrade i montaže je na visokom nivou i to je ono što ga izdvaja u odnosu na druge filmove.


Dobitnici nagrada – svečanom zatvaranju pristustvovali su autori filmova "Arhipelag", "Čarobnjak iz mutnja" i "Cipovka – Hleb koji se smeje na mesec" kojima su lično uručene nagrade.